T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / SEFERİHİSAR - Soner Değerli-Ürkmez Ortaokulu

Ürkmez Tarihi

Eski adıyla Lebedos olarak bilinen Ürkmez Beldesi, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olan İzmir’dedir. Seferihisar - Kuşadası otoyolunun 25. km’sinde 5 km’lik bir alana yerleşmiş bulunan Ürkmez Beldesi tarihin belli bir dönemine imza atmıştır.

12 İon şehrinden biri olan Lebedos, Karakoç kaplıcalarından çıkan çamur ve 108 Co deki sıcak su ile termal bir şehirdir.Termal bir şehir olması nedeni ile o dönemdeki elit kesimin yaşadığı ve 12 İon şehrinin tek kumarhane şehri olarak bilinmektedir.Ege bölgesinde meydana gelen depremler sonunda yok olan şehir, Orta Asya’dan göç eden Karacaoğulları’nın yerleşim bölgesi olmuştur.Karacaoğulları uzun süre Yunanlılar ile mücadele etmişler ve İzmir’in kurtuluşu ile Yunanlılardan korkmadıklarını ürkmediklerini ispatlamışlardır. Yunanlıları denize döktükten sonra da yaşamış oldukları bölgeye “Ürkmez” ismini vermişlerdir.

Tarihinin M.Ö. 2000 yıllarına dayandığı bölgenin ilk sakinleri Girtilerdir. M.Ö. 7. ve 5. yüzyıllar arasında bölgede Lidyalılar, İranlılar, Atinalılar ve Spartalar bölgeye hükmetmiştir. Sonrasında bölge, İranlılar, Bergama Krallığı, Makedonyalılar, eski Yunanlılar, Romalılar ve Bizanslılar egemenliğine girmiştir.

1084 yılında Selçuklu komutanı Çaka Bey tarafından ele geçirilen bölge, .II. Haçlı Seferinde Sultan Mesut tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır.1384 yılında Selçukluların dağılmasıyla Aydınoğulları egemenliğine giren bölge, 1394 yılında Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

1402 Ankara Savaşı sonunda Moğolların eline geçen bölge, 1425 yılında tekrar Aydınoğulları egemenliği altına girmiştir. Cüneyt Bey´in ölümü ile bölge yine Osmanlıların topraklarına katılmıştır. 19. yüzyıl başlarında 20.000´i geçen nüfusu, veba yüzünden nüfusu oldukça azalmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.02.2018 - Güncelleme: 22.02.2018 14:00 - Görüntülenme: 998
  Beğen | 0  kişi beğendi